Naar de content
Terug naar het overzicht

Masterclass Omgaan met afscheid en rouw binnen Housing First

04/06/2024

Bij het begeleiden van Housing First deelnemers hoort afscheid nemen. Dat kan om een positieve reden zijn, bijvoorbeeld omdat begeleiding niet meer nodig is, maar kan ook een verdrietige oorzaak hebben: het (aankomende) overlijden van een deelnemer. Hoe ga je daar als Housing First begeleider mee om? Hoe, waar en wanneer ga je het gesprek aan over een naderend afscheid? Maar ook: hoe kun je er voor collega’s zijn die met afscheid en rouw geconfronteerd worden? 

Centraal in de masterclass staat de vraag ‘Wat moet ik zeggen?’, een vraag waar vaak mee geworsteld wordt rondom een overlijden. In de masterclass kijken we naar deze vraag vanuit verschillende niveaus:

  • Vanuit de omgeving: Wanneer begin je over het afscheid? Op welke plaats? Wanneer neem je als begeleider of collega de verantwoordelijkheid en het initiatief om het gesprek te starten?
  • Vanuit gedrag: Wat zeg je wel? Wat zeg je juist niet? 
  • Vanuit vaardigheid: over welke skills moet je beschikken en waar kun je je op dat vlak nog verder ontwikkelen?
  • Vanuit overtuigingen: wat zijn jouw – (on)bewuste – drijfveren? Vind je bijvoorbeeld dat je altijd sterk moet zijn? Plaats je jezelf op de achtergrond, of val je juist op? En hoe belemmert dit jou om het gesprek aan te gaan met een deelnemer of collega?

De kennis die je in de masterclass opdoet helpt je om rouw beter te begrijpen en ermee om te gaan, zowel bij jezelf als bij een ander. De masterclass wordt verzorgd door Ellen van Son, directeur van Vereniging Leven met de Dood.

Datum en tijd

Dinsdag 4 juni van 09.30 tot 11.30 uur

Locatie

Deze masterclass vindt online plaats. Je krijgt vlak voor de masterclass een link toegestuurd.

Aanmelden

Deelname is kosteloos, aanmelden is verplicht en kan via deze link.

In het kort

Categorie

Masterclass
Online
Online
Delen

Webinar

Webinar Leergang Housing First – Wonen Eerst

De eerstvolgende editie van de Leergang Housing First - Wonen Eerst start in september. Wil je meer weten over de Leergang, heb je vragen of wil je de (hoofd)docenten alvast leren kennen? Dat kan in dit gratis webinar.

14/05/2024
Online
Online
Bekijken

Webinar

Webinar: Ouderen en gezondheidskwesties – wat zijn de voordelen en uitdagingen van Housing First programma’s?

Sprekers bij dit webinar zijn Laurie O Donell, Research and Advocacy Officer bij Focus Ireland en Dr. Eileen Corroon Sweeney, algemeen psychiater van volwassenen en ouderen en de klinische leidinggevende van het Inclusion Mental Health Team in Dublin South City.

22/05/2024
Online
Online
Bekijken

Training

Tweedaagse Landelijke Basistraining Housing First Breda

De Housing First teams groeien op allerlei plekken in het land, dat is geweldig. Tegelijkertijd kun je niet voor iedere nieuwe medewerker opnieuw een teamtraining inkopen. Bovendien is er ook een interesse vanuit de bredere groep hulpverleners die graag willen...

20/06/2024
Fysiek
Breda
Bekijken

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.