Totstandkoming

  De Housing First Gids voor Europa!

  Wat is de Gids?

  De Gids bevat informatie over Housing First in Europa. Hij is opgesteld om uit te leggen wat Housing First is en hoe het werkt in een breed scala aan Europese contexten. De kernprincipes van Housing First worden uiteengezet en er wordt getoond hoe deze in verschillende omgevingen uitgevoerd kunnen worden.

  De Gids is de eerste Europese bron in zijn soort. Nu Housing First in Europa van start gegaan is, rijst de vraag naar kennis en expertise. Tot nu toe kwam veel van de beschikbare informatie uit Noord-Amerika. Er was behoefte aan een praktische leidraad waarin de bestaande kennis en ervaring over werken met Housing First in Europese contexten samenkomt. Daarom hebben wij deze Gids gecreëerd. Het is een aanvulling op vergelijkbare, in de VS (Tsemberis 2010) en Canada (Canadian Housing First Toolkit) ontwikkelde handleidingen.

  Voor wie is de Gids bedoeld?

  De Gids is bedoeld voor mensen die meer willen weten over wat Housing First inhoudt en hoe het in Europa werkt. Hij is gericht op ondersteuning van professionals en beleidsmakers die Housing First willen invoeren of die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling ervan. Mogelijke gebruikers van de Gids kunnen bijvoorbeeld zijn: managers en zorgverleners van voorzieningen voor dakloze mensen; mensen werkzaam in aanverwante sectoren zoals de gezondheidszorg en huisvestingssector; landelijke en plaatselijke beleidsmakers; onderzoekers; mensen die ervaring hebben met dakloosheid en andere belanghebbenden.

  Wie heeft de Gids gemaakt?

  FEANTSA, the European Federation of National Organisations working with the Homeless, heeft de productie van de Gids gecoördineerd, met behulp van financiering van de Stavros Niarchos Foundation. Een Adviescollege van deskundigen van verschillende disciplines en landen heeft meegewerkt aan het maken van het schriftelijke en het audiovisuele materiaal. Daarnaast is de Gids door andere deskundigen besproken in diverse focusgroepen waarin professionals en gebruikers zaten. Gedurende twee jaar hebben we allerlei belanghebbenden om hun inbreng gevraagd voor de ontwikkeling van de Gids.

  FEANTSA

  FEANTSA, the European Federation of National Organisations working with the Homeless, is opgericht in 1989. De organisatie wil armoede en sociale uitsluiting van mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden voorkomen en terugdringen. Op dit moment zijn er meer dan 130 organisaties aangesloten bij FEANTSA, in bijna 30 Europese landen, waaronder 25 lidstaten van de EU. FEANTSA werkt nauw samen met de Europese instellingen en heeft consultatieve status bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties. Het ontvangt financiële steun van de Europese Commissie.

  María Jose Aldanas (Projectmedewerker) en Ruth Owen (Beleidscoördinator) hadden de leiding over de ontwikkeling van de Gids.

  De Adviesraad

  De Adviesraad is een panel van deskundigen uit verschillende landen. Het bestaat uit relevante beleidsmakers, dienstverleners, opleiders en onderzoekers, allen zeer deskundig op het gebied van Housing First. De Raad kwam van 2014 tot 2016 zes keer bij elkaar om de productie van de Gids vorm te geven. De Raad heeft aan elke module en het ondersteunende materiaal bijgedragen. Dit zijn de leden van de Adviesraad:

  tsemberis
  Sam Tsemberis

  VS
  sam@pathwaysnational.org
  Klinisch gemeenschapspsycholoog en oprichter van Pathways to Housing. Ontwikkelde het Housing First-model. Faculteit, Afdeling Psychiatrie, Columbia University Medical Center.
  Klik hier om de website te bezoeken

  kaakinen
  Juha Kaakinen

  FINLAND
  Juha.Kaakinen@ysaatio.fi
  Directeur van Y Foundation
  Klik hier om de website te bezoeken

  osullivan
  Eoin O’Sullivan

  IERLAND
  TOSULLVN@tcd.ie
  Professor Social Policy aan de School for Social Work and Social Policy aan Trinity College Dublin.
  Klik hier om de website te bezoeken

  vic_rayner
  Vic Rayner

  VERENIGD KONINKRIJK
  vicr@sitra.org
  CEO van Sitra.
  Klik hier om de website te bezoeken

  Birthe-Povlsen
  Birthe Povlsen

  DENEMARKEN
  bpo@socialstyrelsen.dk
  Consultant bij de National Board of Social Services die de Deense Housing First-strategie uitvoeren.
  Klik hier om de website te bezoeken

  roberto
  Roberto Bernad

  SPANJE
  roberto.bernad@raisfundacion.org
  Directeur Projectevaluatie en Kwaliteit bij de RAIS-stichting, die Housing First in Spanje ontwikkelt.
  Klik hier om de website te bezoeken

  lazzolino
  Marco Iazzolino

  ITALIË
  m.iazzolino@fiopsd.org
  Directeur van Network Housing First Italia.
  Klik hier om de website te bezoeken

  JUdith-Wolf
  Judith R.L.M. Wolf

  NEDERLAND
  Judith.Wolf@radboudumc.nl
  Professor Maatschappelijke Zorg en hoofd van Impuls, Onderzoekscentrum Maatschappelijke Zorg, aan het Radboud Universitair Medisch Centrum.
  Klik hier om de website te bezoeken

  photo Teresa
  Teresa Duarte

  PORTUGAL
  teresa.duarte@aeips.pt
  Associação Para o Estudo e Integração Psicossocial (AIEPS).
  Klik hier om de website te bezoeken

  Acknowledgements

  De volgende personen en partijen hebben bijgedragen aan de totstandkomen van de Engelstalige Housing First gids en de Engelstalige website.

  • De Adviesraad.
  • Nicholas Pleace, de auteur van de Gids
  • Stephane Leclercq van Mutation Production

  De Housing First gids en de Engelstalige website worden gefinancierd door de Stavros Niarchos Foundation, SNF, die in 2014 een internationale subsidie goedgekeurd heeft om de Housing First Gids van Europa binnen hun maatschappelijk welzijnsprogramma te produceren. De SNF is een van ’s werelds meest toonaangevende internationale filantropische instellingen, die subsidies aan non-profitorganisaties verleent.

  snf

  De auteur

  Nicholas Pleace

  Nicholas Pleace is de auteur van de zes hoofdstukken en de geconsolideerde tekst van de Gids. Hij is Senior Onderzoeker aan het Centre for Housing Policy, Universiteit van York.