Wat is Housing First?

  1. Wat is Housing First?

   

  Housing First is een zeer succesvol model (succespercentage van stabiel wonen > 80%), afkomstig uit de VS. Het is een vorm van wonen met ambulante, intensieve begeleiding en bedoeld voor dakloze mensen met meervoudige problemen, waarbij de toewijzing van een woning de start is van een traject waarbij zelfstandig wonen het doel is.

   

  2. Wie komt er in aanmerking voor een woning Housing First?

   

  Dakloze mensen met multi-problematiek, waaronder psychiatrische problematiek en verslaving. De klant hoeft niet gediagnosticeerd te zijn bij aanvang van de huurperiode.

   

  3. Wat is het verschil tussen Housing First en andere vormen van maatschappelijke huisvesting?

   

  Het verschil is dat bij Housing First mensen direct van de straat een woning krijgen, met daarbij (in het begin) veel begeleiding. Kandidaten komen voor een woning van Housing First in aanmerking als zij de medewerkers van Housing First wekelijks voor een huisbezoek tot hun woning toelaten en als zij een huur- en betalingsovereenkomst afsluiten, in combinatie met budgetteren. Dat zijn de enige twee voorwaarden. Klanten hebben niet de verplichting om inkomensgegevens aan te leveren. Nadat zij de woning toegewezen krijgen, wordt langzaam toegewerkt naar een plan om te re-integreren in de maatschappij.