Naar de content

Housing First Academie

Wij bieden training en kortdurend beroepsonderwijs aan voor professionals

Wat leuk dat jij je weg naar ons hebt gevonden en meer wilt weten over Housing First. Als organisatie zetten wij ons landelijk met veel energie en passie in om mee te werken aan dat grote doel, geen dakloosheid meer in Nederland. Met Housing First als bewezen effectieve aanpak zetten wij ons in zodat (dreigend) dak- en thuisloze mensen weer een gevoel van thuis kunnen ervaren in waardigheid en verbinding met de samenleving. Op deze pagina vind je het aanbod van de Housing First Academie.

Webinar Kennismaken met Housing First

Tijdens dit lunch webinar maak je kennis met Housing First, hoe het is ontstaan, hoe het in een notendop werkt en welke lessen er zijn geleerd. Er is ruimte om vragen te stellen aan experts met ervaringskennis en professionele kennis. Dit webinar is voor iedereen die op een laagdrempelige manier kennis wil maken met Housing First en nieuwsgierig is naar wat het nu eigenlijk is.

Introductiedag Housing First

Het Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis zet in op een andere manier van kijken naar- en omgaan met dakloosheid. Deze verandering in cultuur en mentaliteit staat centraal tijdens de introductiedag Housing First. We brengen wonen, zorg en overheid bij elkaar en creëren ruimte voor dialoog, kennisdelen en experimenteren. Deze dag is interessant voor professionals die direct of indirect werken met dak- en thuisloze mensen.

Landelijke Basistraining Housing First

De Housing First teams groeien op allerlei plekken in het land, dat is geweldig! Tegelijkertijd is het voor zorgorganisaties niet haalbaar om voor iedere nieuwe medewerker opnieuw een teamtraining in te kopen. Bovendien is er ook interesse vanuit de bredere groep hulpverleners die graag willen leren volgens de Housing First aanpak te werken. Deze landelijke tweedaagse basistraining biedt uitkomst! 

Leergang Housing First – Wonen Eerst

De Leergang Housing First – Wonen Eerst is bedoeld voor een breed scala aan professionals die zich bezig houden met het beëindigen van dakloosheid. We beogen een groep samen te stellen met diversiteit aan achtergronden die zich inzet voor deze gedeelde maatschappelijke opgave. Dat doen mensen vanuit diverse rollen en organisaties. Meld je aan voor onze Leergang Housing First – Wonen Eerst, die wij samen met de Hogeschool Utrecht hebben ontwikkeld.

Teamtraining Housing First

In deze training nemen we het team mee in alle aspecten en elementen van Housing First. We starten met een kampvuuravond waarin we kennismaken met elkaar als teamleden en starten vanuit de verbinding. In de daarop volgende trainingsdagen staan we stil bij de modelaanpak van Housing First, hoe dit toe te passen in de eigen praktijk en op welke wijze Housing First bijdraagt als systeemaanpak voor het oplossen van dakloosheid.

Teamtraining Housing First Jongeren

In deze training nemen we het team mee in alle aspecten en elementen van Housing First Jongeren. We starten met een kampvuuravond waarin we (hernieuwd) kennismaken met elkaar als teamleden en starten vanuit de verbinding. In de daarop volgende trainingsdagen staan we stil bij de specifieke jongerenaanpak binnen Housing First, hoe dit toe te passen in de eigen praktijk.

Kampvuuravond

We zitten met elkaar om het vuur. Het vuur op zichzelf is al magisch. En het creëert precies de sfeer en ruimte die er nodig is om als Housing First team stil te staan bij jezelf, elkaar en de taak die rust. Housing First Nederland begeleidt de avond zo dat er gedeeld kan worden wat er in ieder omgaat en er gesproken kan worden vanuit het hart. De avond krijgt betekenis door ieders aanwezigheid en inbreng.

Train-de-Trainer Housing First

Omdat Housing First Nederland het belangrijk vindt dat Housing First zich als een olievlek door het land verspreid en daar vakmanschap voor nodig is, richten we een landelijk netwerk voor Housing First trainers op waar de Train-de-Trainer Housing First onderdeel van uitmaakt. Deze training is bedoeld om van een Housing First deskundige (ook) een Housing First trainer te maken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.