Naar de content

Leergang

Wat is de leergang van Housing First?

Housing First is een model en systeemaanpak voor het beĆ«indigen van dakloosheid. Ben je benieuwd wat er bij de implementatie en doorontwikkeling van Housing First komt kijken? Mis je nog kennis en vaardigheden die hierbij komen kijken? Of ben je gewoon ontzettend benieuwd naar de ā€˜ins & outsā€™ van Housing First? Meld je aan voor onze Leergang Housing First, die wij samen met de Hogeschool Utrecht hebben ontwikkeld.

Download de brochure van de Leergang Housing First

   

In januari 2023 is de eerste editie van de Leergang Housing First van start gegaan! Een intensief, zorgvuldig opgebouwd en praktijkgericht programma bestaande uit vijf lesdagen, waarin wetenschappelijke kennis, professionele kennis Ć©n ervaringskennis aan bod komt.

De leergang is een samenwerking vanĀ Housing First NederlandĀ en het Kenniscentrum Sociale Innovatie van deĀ Hogeschool Utrecht. Naast docenten van de Hogeschool Utrecht en Housing First Nederland zijn er ook diverse inspirerende gastdocenten.

Voor wie is de leergang van Housing First?

Deze leergang is bedoeld voor een breed scala aan professionals die zich bezig houden met het beƫindigen van dakloosheid. We beogen een groep samen te stellen met diversiteit aan achtergronden die zich inzet voor deze gedeelde maatschappelijke opgave. Dat doen mensen vanuit diverse rollen en organisaties; beleidsmakers, bestuurders, managers, directeuren, gemeenten, woningcorporaties, zorgorganisaties, belangenorganisaties, ervaringsdeskundigen, hulpverleners, projectleiders en belangenbehartigers.

Aanmelden voor de Leergang Housing First

De tweede editie van de Leergang Housing First gaat in september 2023 van start. Klik op ‘aanmelden’ om het aanmeldformulier in te vullen. Data tweede editie Leergang Housing First 2023:

– 19 september
– 3 oktober
– 31 oktober
– 21 november
– 12 december

Investering
De kosten voor de Leergang Housing First bedragen ā‚¬3.500,- per persoon. Dit is inclusief koffie/thee, lunch en de locatie. Dit bedrag moet voor de eerste lesdag aan ons voldaan zijn.De tijdsinvestering inclusief voorbereidingstijd bedraagt 50 uur. Voor het succesvol afronden van de leergang dient er een beroepsproduct te worden ingeleverd voor de laatste lesdag, er is geen herkansingsmogelijkheid. Per lesdag ben je ongeveer twee uur kwijt aan de voorbereiding van de lesdag en het uitwerken van je beroepsproduct.

Vooropleiding en kwalificaties
Voor deze leergang is geen vooropleiding vereist maar wel HBO werk- en denkniveau. De leergang is interessant voor zowel professionals die gaan starten met Housing First als professionals die al langere tijd met Housing First werken. Er zijn geen vrijstellingen mogelijk.

Studiemateriaal
Studiemateriaal wordt minimaal 2 weken voor iedere lesdag per mail verstrekt.

Groepsgrootte
Minimaal 16 en maximaal 18 deelnemers.

Locatie
De leergang vindt in Utrecht plaats. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en de auto. De locatie zelf heeft een lift en een toegankelijk toilet.

Aanmelden
Op de webpagina van de Housing First Academie vind je de actuele data en locaties en kun je je aanmelden voor de Leergang Housing First. De aanmelding is op basis van toelating.

Wat levert de Leergang Housing First je op?

Werk- en zienswijzen

De werk- en zienswijzen van Housing First hebben verdieping gekregen.

Netwerkopbouw

Je hebt een netwerk opgebouwd om relevante kennis en ervaring over Housing First uit te (blijven) wisselen.

Samenwerkingen aangaan

Je hebt inzicht gekregen in de verschillende rollen van samenwerkingspartners en op welke manier je dit vorm kunt geven.

Op de hoogte

Je bent op de hoogte van de laatste inhoudelijke ontwikkelingen en inzichten rondom Housing First.

Adviseren en begeleiden

Je kunt jouw organisatie adviseren en begeleiden bij de visievorming, implementatie en doorontwikkeling van Housing First.

Rol als gesprekspartner

Je rol als gesprekspartner is versterkt, daarmee kun je je bestuurder of organisatie nog effectiever van dienst zijn.

Persoonlijke impact

Je kunt jouw persoonlijke impact vergroten, doordat je je – gedreven door kennis en commitment – in zult gaan zetten voor de veranderopgave en de daarvoor benodigde samenwerking, kwaliteit en meetbare resultaten.

Opstarten Housing First

Je kunt opstarten met Housing First doordat je alle fases van voorbereiding, het opstarten van Housing, het onderhouden en doorontwikkelen van Housing First hebt leren kennen.

Anke Jansen

Co-founder Housing First Nederland

”Housing First Nederland is hard nodig. We komen op voor de belangen van mensen die te maken hebben met dakloosheid en dragen bij aan een oplossing die gebaseerd is op wetenschappelijke kennis, ervaringskennis en praktijkervaring. We weten dat Housing First werkt en dat slechts 10% van de groep er nog maar gebruik van kan maken. Opschaling en doorontwikkeling van Housing First is in het belang van de individuele mens, diens naasten, het systeem en de samenleving als geheel.”

Dorieke Wewerinke

Onderzoeker en docent Social Work aan de Hogeschool Utrecht

Sinds 2021 werkt Dorieke Wewerinke als onderzoeker en docent Social Work aan de Hogeschool Utrecht. Daarvoor was zij werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker en als adviseur in het sociaal domein. Zij voerde diverse onderzoeken uit naar Housing First, zowel in Nederland als internationaal. Vanuit het Radboudumc was zij daarnaast betrokken bij de oprichting en uitvoering van het Landelijk Platform Housing First, de voorloper van Housing First Nederland.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.