Naar de content
Terug naar het overzicht

Ervaringen vanuit het perspectief van Housing First-begeleiders

15 juni 2023

Angela Mahamoed is begeleider bij LIMOR Zuid-Holland en begeleidt Sjoerd. In afwachting van het Housing First-traject verblijft hij in een opvanglocatie van een andere organisatie. Angela is met het team bezig met de praktische zaken rondom het regelen van de woning als ze een vervelend bericht krijgt. Ze weet dat ze nu snel in actie moet komen.

“Het bericht is duidelijk: het gaat niet goed met Sjoerd en hij is van de radar verdwenen. Wat gaan we doen? We kunnen natuurlijk afwachten totdat hij weer in beeld komt. Maar onze gedrevenheid om alles te doen wat in onze macht ligt om te helpen is het daar niet mee eens. Mijn collega en ik besluiten zelf in actie te komen en de stad te doorzoeken.”

Het belang van inlevingsvermogen
“We proberen ons te verplaatsen in Sjoerd en lopen de plekken af waar hij naartoe gegaan kan zijn. Gaandeweg komen we erachter dat hij al op verschillende opvanglocaties is weggestuurd vanwege vermeend agressief gedrag. We worden doorverwezen van de ene plek naar de andere en uiteindelijk, na een lange zoektocht, vinden we hem.

Op de locatie waar hij verblijft, is hij net voor een week geschorst. Sjoerd is zichtbaar opgelucht dat wij nu weer in beeld zijn en dat we hem gevonden hebben. Hij geeft toe dat het op dit moment slecht gaat. Hij gebruikt veel drugs en is niet gemotiveerd om ook maar iets te ondernemen. Omgaan met de regels van de opvanglocaties is voor Sjoerd een bijna onmogelijke opgave. Wij merken dat hij diep van binnen wel bereid is hulp te accepteren en zien mogelijkheden voor herstel. Met de laatste locatie regelen we dat zijn schorsing wordt opgeheven en al snel tekent Sjoerd voor zijn eigen woning.

Inmiddels regelt hij al veel zelf, komt hij elke keer zijn afspraken na en zoekt uit zichzelf ook contact met ons. Hij vertelt graag wat hij in huis heeft gedaan. Sjoerd zegt te voelen dat wij vanuit Housing First er echt voor hem zijn. We luisteren naar hem en gaan op zoek naar de reden van zijn gedrag. Hij vindt het superfijn om weer een eigen plek te hebben, die langzamerhand zijn thuis wordt.”

In het kort

Categorie

Ervaringsverhalen Ervaringsverhalen
Deel dit bericht

Gerelateerd

Opinie
20 april 2024

A new systems perspective to ending homelessness

Opinie
Publicaties
15 april 2024

Achieving a New Systems Perspective to Ending Homelessness Through Housing First

Publicaties
Publicaties
14 april 2024

Unlocking Housing for Housing First

Publicaties
Publicaties
2 april 2024

An Introduction to Housing First: Landlords & Housing Providers

Publicaties
Onderzoek
17 maart 2024

Onderzoeksrapport Portaal: welke huurders veroorzaken overlast?

Onderzoek
Publicaties
29 februari 2024

HF4Y Training Guide (Housing First Europe Hub)

Publicaties
Onderzoek
28 februari 2024

Wonen met begeleiding

Onderzoek
Publicaties
1 februari 2024

Maatschappelijke Business Case Project 010

Publicaties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.