Naar de content
Terug naar het overzicht

Ervaringen vanuit het perspectief van Housing First-begeleiders

15 juni 2023

Angela Mahamoed is begeleider bij LIMOR Zuid-Holland en begeleidt Sjoerd. In afwachting van het Housing First-traject verblijft hij in een opvanglocatie van een andere organisatie. Angela is met het team bezig met de praktische zaken rondom het regelen van de woning als ze een vervelend bericht krijgt. Ze weet dat ze nu snel in actie moet komen.

“Het bericht is duidelijk: het gaat niet goed met Sjoerd en hij is van de radar verdwenen. Wat gaan we doen? We kunnen natuurlijk afwachten totdat hij weer in beeld komt. Maar onze gedrevenheid om alles te doen wat in onze macht ligt om te helpen is het daar niet mee eens. Mijn collega en ik besluiten zelf in actie te komen en de stad te doorzoeken.”

Het belang van inlevingsvermogen
“We proberen ons te verplaatsen in Sjoerd en lopen de plekken af waar hij naartoe gegaan kan zijn. Gaandeweg komen we erachter dat hij al op verschillende opvanglocaties is weggestuurd vanwege vermeend agressief gedrag. We worden doorverwezen van de ene plek naar de andere en uiteindelijk, na een lange zoektocht, vinden we hem.

Op de locatie waar hij verblijft, is hij net voor een week geschorst. Sjoerd is zichtbaar opgelucht dat wij nu weer in beeld zijn en dat we hem gevonden hebben. Hij geeft toe dat het op dit moment slecht gaat. Hij gebruikt veel drugs en is niet gemotiveerd om ook maar iets te ondernemen. Omgaan met de regels van de opvanglocaties is voor Sjoerd een bijna onmogelijke opgave. Wij merken dat hij diep van binnen wel bereid is hulp te accepteren en zien mogelijkheden voor herstel. Met de laatste locatie regelen we dat zijn schorsing wordt opgeheven en al snel tekent Sjoerd voor zijn eigen woning.

Inmiddels regelt hij al veel zelf, komt hij elke keer zijn afspraken na en zoekt uit zichzelf ook contact met ons. Hij vertelt graag wat hij in huis heeft gedaan. Sjoerd zegt te voelen dat wij vanuit Housing First er echt voor hem zijn. We luisteren naar hem en gaan op zoek naar de reden van zijn gedrag. Hij vindt het superfijn om weer een eigen plek te hebben, die langzamerhand zijn thuis wordt.”

In het kort

Categorie

Ervaringsverhalen Ervaringsverhalen
Deel dit bericht

Gerelateerd

Blog
29 september 2023

Nieuwsbrief column september door Ronja Bruijns

Blog
Publicaties
20 september 2023

Housing First as a System Approach: What Does This Require from the Netherlands?

Publicaties
Blog
25 augustus 2023

Nieuwsbrief column augustus door Monique Daalderop

Blog
Blog
28 juli 2023

Nieuwsbrief column juli door Frank Engelbertink

Blog
Blog
3 juli 2023

Nieuwsbrief column juni door Rokus Loopik

Blog
Publicaties
27 juni 2023

Handleiding Betekenisvolle Participatie

Publicaties
Onderzoek
8 juni 2023

Maatschappelijke kosten-batenanalyse Brede aanpak dakloosheid

Onderzoek
Blog
6 april 2023

Upskilling professionals to help end homelessness: introducing the new Housing First diploma in the Netherlands

Blog

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.