Naar de content
Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief column augustus door Monique Daalderop

25 augustus 2023

Veuls te ver weg, meiske

Lang, lang geleden noemden we hem al ‘opa’, bij het inloopcentrum voor, zoals we de bezoekers toen noemden, langdurig problematisch druggebruikers. We zijn ruim 20 jaar verder en ik zie tot mijn verrassing zijn naam weer voorbij komen, deze keer als aangemelde kandidaat voor Housing First. Hij leeft nog! En hij was op straat een voormalig begeleider tegen gekomen in het centrum. Ja, waar anders? Tegen deze man had ‘Jo’ gezegd dat hij graag een huis wilde. Toevallig had ik net een flatje aangeboden gekregen dat ideaal was voor een oudere.

Ik belde ‘Jo’ op. Ik wist dat hij weer in de nachtopvang van de verslavingszorg zat. Hij bedankte mij vriendelijk, op z’n plat Nijmweegs. Maar het was “veuls te ver weg, meiske”. De flat was aan de rand van de stad. ‘Jo’ maakt zijn stappen in het centrum. Al heel veel jaren. Hij had er duidelijk geen oren naar om weg van al zijn bekende plekjes rustig achter de geraniums te gaan zitten. Als ik wat had dichterbij het centrum, op loopafstand, of ik hem dan terug wilde bellen?

We konden hem terugbellen. En daar zijn we heel blij mee. Hoe lang gaat ‘Jo’ nog leven? Hoe lang gaat ‘Jo’ nog wonen? Zal ‘Jo’ overdag de straat op kunnen en willen blijven gaan? Of zal een deel van de straat zich verplaatsen naar zijn huis? ‘Jo’ heeft er alle vertrouwen in. Hij gaat geen mensen in huis halen. Is hij wijs genoeg? Zeker oud genoeg.

Dakloze mensen sterven gemiddeld heel veel jaren eerder. Maar ook in de opvang kunnen mensen ouder worden, en zieker. En als ze niet meer in de opvang geholpen kunnen worden, omdat ze meer zorg nodig hebben, dan zet je (voor zover er al ergens plek zou zijn) geen veelal mannelijke zestigers van de straat tussen veelal nette bejaarde dames van 80 plus in een verzorgingshuis. Enfin, ‘Jo’ heeft de statistieken verslagen qua bereikte leeftijd. Hij zal de opvang zoals het er nu uitziet niet liggend in een kist verlaten, maar lopend met een huissleutel op zak. Met 78 jaar.

Het was een hele lange weg naar huis.

Monique Daalderop – Coördinator Housing First regio Nijmegen

In het kort

Categorie

Blog Blog
Deel dit bericht

Gerelateerd

Publicaties
15 april 2024

Achieving a New Systems Perspective to Ending Homelessness Through Housing First

Publicaties
Publicaties
14 april 2024

Unlocking Housing for Housing First

Publicaties
Publicaties
2 april 2024

An Introduction to Housing First: Landlords & Housing Providers

Publicaties
Onderzoek
17 maart 2024

Onderzoeksrapport Portaal: welke huurders veroorzaken overlast?

Onderzoek
Publicaties
29 februari 2024

HF4Y Training Guide (Housing First Europe Hub)

Publicaties
Onderzoek
28 februari 2024

Wonen met begeleiding

Onderzoek
Publicaties
1 februari 2024

Maatschappelijke Business Case Project 010

Publicaties
Publicaties
30 september 2023

European Journal of Homelessness: Systems Change and Ending Homelessness

Publicaties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.