Naar de content
Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief column juli door Frank Engelbertink

28 juli 2023

Een Veilige Haven en Nieuwe Kansen

Housing First is een term die vaak wordt gebruikt om een aanpak te beschrijven waarbij daklozen direct worden voorzien van een stabiele woning, zonder dat daar eerst allerlei voorwaarden aan verbonden zijn. Voor mij persoonlijk betekent Housing First veel meer dan alleen een dak boven mijn hoofd. Het heeft mijn leven veranderd op manieren die ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Voor ik ermee in aanraking kwam, was mijn leven een tijd lang een strijd tegen alcohol, schulden en dakloosheid en ik voelde me gevangen in een vicieuze cirkel. Maar toen kreeg ik de kans om deel te nemen aan Housing First, en dat heeft mijn wereld volledig veranderd.

De dag dat ik mijn eigen sleutels kreeg en de deur opende naar mijn eigen huis, voelde als een bevrijding. Eindelijk had ik een plek waar ik me veilig en thuis kon voelen. Het was niet alleen een dak boven mijn hoofd, maar een plek waar ik mezelf kon herontdekken, weer aan werk kon, aan liefde kon gaan denken en mijn leven weer kon opbouwen. Ik kon eindelijk de chaos en onzekerheid achter me laten, mijn schulden oplossen.

Gelukkig hoeven we dit niet meer alleen op basis van ervaringen te vertellen of op basis van onderzoeken in het buitenland. Het Trimbos heeft een gedegen onderzoek geschreven en de uitkomsten zijn gelijk aan mijn eigen ervaringen.

Laten we de voordelen van Housing First afzetten tegen andere initiatieven en de bevindingen van het Trimbos-onderzoek verkennen.

Is het logisch om daklozen eerst aan voorwaarden te laten voldoen voordat ze een woning krijgen? Traditionele benaderingen stellen vaak eisen zoals het afkicken van verslavingen of het volgen van behandeling voor geestelijke gezondheidsproblemen. Maar laten we eerlijk zijn, hoe kan iemand deze uitdagingen overwinnen zonder een stabiele en veilige plek om te wonen?

Housing First draait de traditionele benadering om. Het biedt daklozen direct onderdak, zonder voorwaarden vooraf. Maar wacht eens even, roept dat niet vragen op? Zal dit niet leiden tot misbruik van het systeem? Het Trimbos-onderzoek toont echter aan dat het tegenovergestelde waar is. Deelnemers aan Housing First hebben aanzienlijk hogere succespercentages wat betreft het behoud van huisvesting op de lange termijn. Dit betekent dat de aanpak niet alleen effectief is, maar ook resultaten oplevert die andere benaderingen niet kunnen evenaren.

En wat zijn dan de voordelen voor daklozen zelf? Onderzoek wijst uit dat Housing First het leven op het gebied van geestelijke gezondheid, verslavingsproblematiek en sociaal functioneren verbetert. Door een stabiele basis te bieden, kunnen daklozen werken aan hun persoonlijke uitdagingen, met de benodigde hulp aan huis. Het Trimbos-onderzoek bevestigt dat Housing First de levenskwaliteit van daklozen echt verbetert.

Maar laten we niet alleen kijken naar de voordelen voor daklozen zelf. Wat zijn de bredere maatschappelijke gevolgen? Hier komt Housing First opnieuw naar voren als een winnende keuze. Het Trimbos-onderzoek toont aan dat Housing First niet alleen kosteneffectief is, maar ook maatschappelijke baten oplevert. Denk aan een afname van overlast en criminaliteit, een vermindering van ziekenhuisopnames en een verhoogde participatie in werk of opleiding. Deze voordelen strekken zich uit tot de gehele samenleving.

Conclusie is dat Housing First niet alleen mijn leven heeft veranderd, het heeft mijn leven weer de uitdaging gegeven om als ambassadeur van Housing First Nederland mensen te overtuigen dat dit DE manier is om dakloosheid een halt toe te roepen.

In het kort

Categorie

Blog Blog
Deel dit bericht

Gerelateerd

Opinie
20 april 2024

A new systems perspective to ending homelessness

Opinie
Publicaties
15 april 2024

Achieving a New Systems Perspective to Ending Homelessness Through Housing First

Publicaties
Publicaties
14 april 2024

Unlocking Housing for Housing First

Publicaties
Publicaties
2 april 2024

An Introduction to Housing First: Landlords & Housing Providers

Publicaties
Onderzoek
17 maart 2024

Onderzoeksrapport Portaal: welke huurders veroorzaken overlast?

Onderzoek
Publicaties
29 februari 2024

HF4Y Training Guide (Housing First Europe Hub)

Publicaties
Onderzoek
28 februari 2024

Wonen met begeleiding

Onderzoek
Publicaties
1 februari 2024

Maatschappelijke Business Case Project 010

Publicaties

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.