Naar de content
Terug naar het overzicht

Kerst voor Dakloze Mensen: Van Koude Straten tot Warme Harten

19 december 2023

Column door Frank Engelbertink, belangenbehartiger Housing First Nederland

In de vibe van feestelijke lichtjes en knusse haardvuren zijn er ook mensen voor wie Kerstmis niet draait om fonkelende kerstbomen, maar om een strijd op straat, tussen hoop en hopeloosheid. Terwijl de meesten zich verheugen op gezelligheid en samenzijn, zijn er anderen die dagelijks vechten tegen de realiteit van dakloosheid.

Kerst voor dakloze mensen is geen luxueus diner, maar een uitdaging om te overleven. Het betekent hopen op een warm plekje binnen, maar vaak buiten zijn omdat het niet anders kan. Het is verlangen naar meer dan alleen fysieke warmte; het is verlangen naar erkenning, aandacht en liefde in een wereld die soms lijkt te vergeten dat zij bestaan.

Temidden van ons feestgedruis vragen dakloze mensen niet om cadeaus, maar om een beetje menselijkheid. Laten we eerlijk zijn, Kerstmis is voor hen geen tweedaags feest, maar een dagelijkse zoektocht naar waardigheid en begrip, een strijd om gezien te worden in een wereld die soms liever wegkijkt.

Het draait niet alleen om het vinden van de warmte van een kachel of deken, maar juist om de warmte van aandacht en liefde. Het gaat niet alleen om binnen mogen zijn, maar om het gevoel hebben dat je ertoe doet, dat je gezien en gehoord wordt. In deze feestelijke periode zouden we moeten beseffen dat liefdadigheid niet seizoensgebonden is, maar iets waar we doorlopend mee bezig zouden moeten zijn.

Dus laten we gul zijn tijdens de kerstdagen en die gulheid het hele jaar vasthouden. Laten we voedsel delen, en ook aandacht, begrip, en liefde. Dakloosheid herinnert ons eraan dat echte rijkdom niet in materiële bezittingen ligt, maar in de compassie die we tonen naar onze medemens.

We hebben allemaal de kracht om een verschil te maken. Vier deze Kerst niet alleen met cadeautjes onder de boom, maar met de gave van een open hart, een luisterend oor, en een helpende hand voor degenen die het het meest nodig hebben. Want uiteindelijk is dat waar Kerstmis echt om draait: liefde en verbinding, ongeacht waar je je kerstdiner hebt.

Ik wens jullie allemaal mooie feestdagen en een waanzinnig 2024 waarin we doorgaan met ons werk: het stoppen van de grootste schending van het mensenrecht genaamd DAKLOOSHEID.

Warme groet,

Frank

Bericht delen
Deel dit bericht

Gerelateerd

29 april 2024

Die jongeren hebben het er zelf ook naar gemaakt

26 april 2024

Administratief ondersteuner gezocht

18 maart 2024

Tweedaagse landelijke basistraining in Breda (20 en 27 juni)

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks van de laatste ontwikkelingen.