Wat we doen
Een bewezen effectieve aanpak
Onderzoek wijst uit: Housing First is het enige bewezen effectieve model om dakloosheid te beƫindigen. Wereldwijde percentages tonen aan dat 80% of meer van de dakloze mensen stabiel gehuisvest blijft, ook na langere tijd. Dit staat haaks op de situatie in Nederland waar weigering, en uit- en terugval nog veelvoorkomend is.
Housing First Nederland streeft ernaar dak- en thuisloosheid voorgoed te beƫindigen. Ieder mens heeft recht op een dak boven zijn hoofd. Helaas is dit in Nederland nog niet de norm. Wij willen dit systeem veranderen door het aanjagen van de bewezen effectieve Housing First aanpak binnen overheid, wonen en zorg.
Onze activiteiten
Wij bieden ondersteuning van a tot z bij de realisatie van Housing First. Van oriƫntatiefase en visievorming tot aan besluitvorming en implementatie. Wij helpen je met het realiseren van Housing First door:
Het geven van (beleids)advies
Het delen van kennis
Support bij het creƫren van draagvlak
Het bij elkaar brengen van gemeente, zorgaanbieder en woningcorporatie
Het toewijzen van de juiste Housing First experts bij jouw vraagstuk
Kennisopbouw via trainingen, intervisies en via de Leergang Housing First
Landelijk platform
Daarnaast zijn wij een landelijk platform waar professionals van gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties samen leren en kennisdelen. En zijn we een internationale beweging en als belangenbehartiger betrokken bij dak- en thuisloze mensen. Dit is onze Housing First Community.
Research & development
Ook doen wij voortdurend onderzoek en werken we aan de doorontwikkeling van Housing First.
Veelgestelde vragen
Is Housing First een model?
Housing First kent haar oorsprong in het model uit Amerika van āPathways to Housingā. Naast dit model voor de meest complexe doelgroep is er voor de totale groep mensen die te maken krijgen met dakloosheid in Finland de systeemaanpak Housing First ontwikkeld. Zeer succesvol. Waar in Nederland Housing First is begonnen in navolging van Pathways to Housing, zijn we inmiddels ook bezig om Housing First als systeemaanpak te promoten, ontwikkelen en realiseren.
Wat is de doelgroep van Housing First?
Momenteel wordt Housing First in Nederland grotendeels nog toegepast voor langdurig dakloze mensen met complexe, intensieve hulpvragen. Enkele gemeenten maken de overgang naar een bredere toepassing. Onze missie is helder: we willen dakloosheid in zijn volledigheid beƫindigen. Een effectieve organisatie vraagt echter ook om focus. Komende jaren richten wij ons in eerste instantie op (dreigend) dak- en thuisloze Nederlandse staatsburgers die naast een woonprobleem, ook in meer of mindere mate een zorgvraag hebben.
Wat is het verschil tussen Housing First en het woonladdermodel?
Bij Housing First stappen we volledig af van het āwoonladdermodelā. Het woonladder model is nu wordt toegepast in de dakloosheids sector,waarbij mensen eerst allerlei stappen moeten ondernemen zoals bijvoorbeeld . een behandeling, schuldhulp, dagbesteding en stoppen met drugs om uiteindelijk een woning te āverdienenā . Bij Housing First vinden we dat iedereen een woning verdient en beginnen we met een woning. We nemen de woning als basis:, als basis van veiligheid en privacy, als basis om eventueel behandeling, schuldhulp en dagbesteding op te gaan pakken. Housing First erkent en respecteert dat mensen zelf bepalen hoe zij willen leven, wonen, en welke ondersteuning zij wensen.
Welke voorwaarden worden er gesteld aan Housing First deelnemers?
Het ontvangen van begeleiding, en hiernaast – dat geldt voor iedere huurder – zorg dragen voor huurbetaling en goed huurderschap.
Wie zijn de betrokken partijen van een Housing First traject?
Dat is per deelnemer maatwerk. Partijen uit de driehoek: gemeente, woningcorporatie en zorgorganisatie.
Waarom is Housing First goedkoper dan het woonladder model?
Omdat Housing First effectiever is, is het ook kostenefficiƫnter. Bovendien worden met Housing First de kosten voor opvang- en woonvoorzieningen overgeslagen. En omdat het opheffen van dakloosheid leidt tot een verbetering van de bestaanszekerheid, gezondheid en kwaliteit van leven wordt er minder gebruik gemaakt van acute hulpdiensten en justitie. Daarbij neemt, over het algemeen, na verloop van tijd de zorgintensiteit van Housing First deelnemers af. Deze combinatie van factoren maakt dat Housing First op de lange termijn leidt tot aanzienlijk lagere maatschappelijke kosten en bijdraagt aan een inclusieve en veilige samenleving. Kortom; Housing First is naast de meest menswaardige, ook de meest slimme optie!
Gaat Housing First ook over preventie?
Met Housing First is het volgende principe van kracht; huisvesting is een mensenrecht. Met andere woorden; bij dreigende dakloosheid wordt gezorgd voor behoud van huisvesting. Mocht dakloosheid zich toch voordoen, wordt er direct en onvoorwaardelijk toegang verschaft tot vervolghuisvesting. Binnen de Finse strategie om dakloosheid terug te dringen wordt dit ook volledig op basis van Housing First principes gedaan en richten zij zich er inmiddels grotendeels mee op preventie. Housing First Nederland vindt dat er in Nederland een te grote oriƫntatie bestaat op het omgaan met dakloosheid, in plaats van het voorkomen ervan. De Housing First principes lenen zich echter voor de volledige aanpak; aan de voor- en achterkant.
Wat voor woonvormen worden gebruikt binnen Housing First?
Voor de meeste mensen is een zelfstandige woning verspreid over de gemeente, evidence based, het meest werkzaam en ook in lijn met wat zij het liefste willen. Housing First als systeemaanpak kent, in tegenstelling tot de eerdere inzet van Housing First in Nederland, meerdere woonvarianten. De essentie is en blijft āeen zelfstandige, permanente woning met een eigen huurcontractā en āde woonwens is leidendā. Maar dit kan ook in woonconcepten zijn waar elementen van community building worden ingebouwd. Kortom: woonvarianten met zorg in de buurt of op afstand, in een vorm van gemeenschap of verspreid over de stad. Er zal ten slotte een kleine groep zijn waarvoor zelfstandig wonen in de wijk niet opgaat. Mensen die erbij gebaat zijn de ruimte te hebben om op geheel eigen wijze te kunnen leven zonder omwonenden tot last te zijn. Ook zij hebben recht op passende woonplekken en ondersteuning. Vanuit het Housing First gedachtegoed benadrukken wij dat ieder mens kansen moet krijgen om te wonen zoals iedereen. Zulke beslissingen worden dus niet op voorhand genomen door professionals, maar in samenspraak met de persoon die het betreft als wonen in de wijk herhaaldelijk niet lukt. Het uitgangspunt van Housing First dat met stipt op Ć©Ć©n staat is dat mensen zelf bepalen hoe zij willen leven, wonen en ondersteund worden.
Is Housing First wel mogelijk in deze woningcrisis?
Het is evident dat door externe factoren de Housing First uitgangspunten niet in alle gevallen direct volledig in te voeren zijn. Dit mag niet in de weg staan, het is een āwork in progressā. Met zoveel mensen die dakloos zijn of dreigen te worden, kunnen we het ons niet veroorloven om de ambities naar beneden bij te stellen. Een aanpak gestoeld op Housing First uitgangspunten moet vooral een brede basis bieden voor beleid en uitvoering die dakloosheid werkelijk elimineert, het laat lokaal ruimte voor een flexibele implementatie. We weten evidence based dat Housing First werkt en daarmee de beste besteding van overheidsgeld is. De gemeentelijke budgetten staan immers al regelmatig onder druk, en de complexiteit en de sociale crisissen worden er niet minder op. Het is belangrijk dat er voor lokale partijen naast toereikende middelen, ook mogelijkheden worden gecreĆ«erd voor leren en kennisdelen om zodoende belangrijke knelpunten te identificeren en de hulpbronnen te vinden om deze te overwinnen.
Hoe kan ik mezelf of iemand anders aanmelden voor een Housing First traject?
Housing First Nederland is geen uitvoerende organisatie. Dat wil zeggen dat wij zelf geen Housing First trajecten aanbieden. Je kunt hier een praktijk vinden bij jou of jouw cliƫnt in de buurt.